Results 1 to 6 of 6

Thread: Newbe - rachunki i faktury

michalban is offline Junior Member

Default Newbe - rachunki i faktury

Jestem nowym użytkownikiem Sugar'a. Ładnych kilka dni rozglądam się po aplikacji, eksperymentuje trochę czytam. Jako iż z działką informatyczną jestem blisko związany większych problemów z opanowaniem tej aplikacji jak na razie nie mam. Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju - nie mogę się doszukać jak generować faktury. Nie mam też czegoś co odpowiada za produkty albo zlecenia. Coś próbowałem wykminić na podstawie forum ale mój EN jest chyba za słaby.
    Próbowałem też zainstalować jakieś dodatkowe moduły ale jak sie okazało są stare lub niedziałające. Mam wersje SgCRM 5.1 Czy ktoś jest w stanie naprowadzić mnie na właściwy trop gdzie i czego szukać ewentualnie co zainstalować?

PS. Aktualnie interesuje mnie wersja free ponieważ dopiero testuje aplikacje (wczesny etap) i na tym etapie jeśli to możliwe wolałbym nie ponosić dodatkowych kosztów.

Default Re: Newbe - rachunki i faktury

No i co? Tylu czytających i nikt nie pomoże? Rozumiem że każdy używa, wie jak zrobić, ale się nie podzieli informacją, bo to przecież cenna umiejętność. To może przynajmniej ktoś mnie do 'szukajki' odeśle?

Potem się dziwi człowiek... czemu to społeczeństwo... mało kreatywne, malkontentne i z wieczną niechęcią do wszystkiego. A jak człowiek chce, szuka i przynajmniej próbuje, to mur wyrasta co krok.

Mimo wszytko liczę, że ktoś z Państwa udzieli mi wskazówki. Nie che niczego "na talerzu", sam sobie poradzę z wieloma rzeczami, potrzebuje jedynie czytelnej wskazówki.

wygodad is offline Sugar Community Member

Cool Re: Newbe - rachunki i faktury

Quote Originally Posted by michalban
    Jestem nowym użytkownikiem Sugar'a. Ładnych kilka dni rozglądam się po aplikacji, eksperymentuje trochę czytam. Jako iż z działką informatyczną jestem blisko związany większych problemów z opanowaniem tej aplikacji jak na razie nie mam. Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju - nie mogę się doszukać jak generować faktury. Nie mam też czegoś co odpowiada za produkty albo zlecenia. Coś próbowałem wykminić na podstawie forum ale mój EN jest chyba za słaby.
    Próbowałem też zainstalować jakieś dodatkowe moduły ale jak sie okazało są stare lub niedziałające. Mam wersje SgCRM 5.1 Czy ktoś jest w stanie naprowadzić mnie na właściwy trop gdzie i czego szukać ewentualnie co zainstalować?

PS. Aktualnie interesuje mnie wersja free ponieważ dopiero testuje aplikacje (wczesny etap) i na tym etapie jeśli to możliwe wolałbym nie ponosić dodatkowych kosztów.

Witam
    Panie Michale,

"nie mogę się doszukać jak generować faktury" - to nie jest program fakturujacy - w 'standardzie' nie ma takowej funkcjonalnosci, byc moze ktos pokusil sie o napisanie czegos takiego, jednak zwykle to integruje sie system CRM z oprogramowaniem fakturujacym.

"Nie mam też czegoś co odpowiada za produkty albo zlecenia":

- http://www.sugarforge.org/search/?ty...&Search=Search

--
    Pozdrawiam,
    Dawid Wygoda

Dziękuję Panie Dawidzie za odpowiedź. To prawda że CRM sam w sobie ma gromadzić informacje o klientach i ich relacjach z firmą. Uważam jednak że sposób rozliczeń przychodów, obroty, płytkości, terminowość, to wcale nie mało istotny aspekt wiedzy o kliencie i relacji jakie pomiędzy nim a nami powstaje. Śmiem twierdzić że jest to grupa informacji szalenie istotna dla właściwego pojmowania potrzeb klienta i jego możliwości handlowych wszak CRM to ponoć Customer Relationship Management.

Samo generowanie FA czyli jak zwał tak zwał ale przygotowanie pliku do wydruku to akurat najprostsza sprawa. Sam kiedyś pisałem własne oprogramowanie wykonujące takie procesy (generowanie PDF z dostarczonych danych). Przypuszczam ze nie stanowiło by dla mnie problemu stworzyć taki moduł w sytuacji gdybym dysponował danymi zatem czymś co agreguje dane o rozliczeniach.

krzysiek is offline Sugar Community Member

Quote Originally Posted by michalban
    Dziękuję Panie Dawidzie za odpowiedź. To prawda że CRM sam w sobie ma gromadzić informacje o klientach i ich relacjach z firmą. Uważam jednak że sposób rozliczeń przychodów, obroty, płytkości, terminowość, to wcale nie mało istotny aspekt wiedzy o kliencie i relacji jakie pomiędzy nim a nami powstaje. Śmiem twierdzić że jest to grupa informacji szalenie istotna dla właściwego pojmowania potrzeb klienta i jego możliwości handlowych wszak CRM to ponoć Customer Relationship Management..
    Elementy, o które pytasz są już od dawna w wersji pełnej aplikacji.
    Mało tego. Jest tam również moduł Zapytań (ofertowych), na podstawie których możesz potem drukować f-ka.

Natomiast w Sugarze nie ma 'pełnej księgowości' w senscie ERP. IMHO warunki fiskalne panujące w róznych krajach uniemożliwiają stworzenie uniwersalnego modułu tego typu. Zatem - jak powiedział Pan Dawid powyżej - aby mieć pełną księgowość, musisz mieć osobny system dedykowany do tego.

Generalnie - zachęcam do zapoznania się z pełną wersją.

Jeśli czas pozwoli uruchomię niedługo takie demo, wraz z pełnym tłumaczeniem na język rodzimy.

Pozdrawiam
    krzysiek

saascrm is offline Junior Member

W razie zainteresowania funkcjonalnoscia ERP dla SCRM wlacznie z ofertami, zleceniami, fakturami, storno, listem przewozowym itp. prosze o kontakt na czareka@yahoo.com.

Pozdrawiam
    Czarek

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks