Results 1 to 4 of 4

Thread: Przenoszenie bazy z SugarCRM 4.2.0 do 4.5

4people is offline Sugar Community Member

Default Przenoszenie bazy z SugarCRM 4.2.0 do 4.5

Witam,

Czy ktoś z was przenosił już bazę danych z wersji 4.2.0 do wersji 4.5 ??? Czy jest konieczny upgrade najpierw wersji 4.2.0 ? Mam bardzo ważne informacje w CRMie, dlatego nie chciałbym stracić dotychczasowej wersji. A może idzie się jakoś zabezpieczyć przed stratą wszystkich danych? Słyszałem o takiej funkcji jak rsync, ale nie wiem jak się tego używa...

Proszę o pomoc...

Pozdrawiam,
    Robert
    Z wyrazami szacunku,
    Robert Polak
    Agencja Interaktywna 4People

arturl is offline Member

Default Re: Przenoszenie bazy z SugarCRM 4.2.0 do 4.5

Przenosilem i zakonczylo to sie porazka. Polskie czcionki jakie byly zapisywane w poprzeniej polskiej wersji do bazy po wykonaniu aktualizacji do wersji 4.5 przestaly sie wyswietlac. Nowa wersja ma wbudowane kodowanie UTF-8. W poprzedniej tez mialem tak to ustawione ale zapis do bazy danych przebiegal chyba inaczej. Wykonanie aktualizacji spowodowalo zamiane polskich czcionek na krzaczki. Zmiana formatu w plikach confi.php, language na format UTF-8 nic nie dala. Proponuje abys sie wstrzymal az inni to opanuja. Jezeli korzystalej z polskiej nakladki to tez ona stala sie malo swieza

Pzd

ferdydek is offline Member

Od wersji 4.1 trzymaliśmy bazy w UTF-8. Moze dlatego nie mieliśmy problemów opisywanych przez przedmówce.
    Natomiast konwersja bazy nie bedzie nastręczać problemów jeśli użyjemy phpmyadmin - wyeksportujemy baze i zaimportujemy po konwersji (robiłem to ze stroną www otrzymaną od podwykonawcy)

Jedyne co nastręcza problem to przeniesienie się z mySQL na MSSQL - dostępne drivery ODBC nie wspierają polskich znaków. Wiec tak czy siak łatwego sposobu na PEŁEN upgrade do 4.5 nie ma.

W razie problemów służę pomocą.

Joy
    Joy is offline Member

Mam prośbę??
    Zrobiłem upgrade z wersji 4.2 do 4.5d
    Oczywiście zamiast polskich znaków mam krzaczki. Trochę kombinowałem w phpmyadminie, ale nic to nie daje. Może, któryś z Was może mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić?? (downgrade odpada )
    Czy wy też macie problemy w wersji 4.5 z załącznikami. W swojej skrzynce widze, które wiadomości mają załączniki, ale gdy wchodze w wiadomość z załącznikiem, załącznika nie widać. Natomiast w historii wszystkie wiadomości oznaczone są jako wiadomości bez załączników.

Z góry dzięki za pomoc

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks