Results 1 to 4 of 4

Thread: struktura projektu

3dsigma is offline Member

Default struktura projektu

witajcie !

moja przygoda z sugar CRM jest krótka i próbuje nauczyć się obsługi i dostosować go do mojej specyfiki działalności którą prowadzę., mianowicie zajmuję się projektowaniem architektoniczno-budowlanym i szukam możliwości zautomatyzowania - kontroli nad rozwojem tzw. projektu, wraz z koniecznymi kontaktami z podwykonawcami-dostawcami a także klientami.

moje pytanie brzmi :

czy ktoś może wskazać zasady modelowania szablonu projektu tak aby można było z nim powiązać dostawców, klientów, budżet projektu i ubrać to w etapy projektu wraz z załącznikami (dokumentami) na dany etap... ?

szukam instrukcji do sugar i nic... ten crm jest bardzo rozbudowany i długo się będę go uczył... czy jest jakiś podręcznik aby poznać jego strukturę i zasady .... ?

Robert

wygodad is offline Sugar Community Member

Cool Re: struktura projektu

w duzym uproszczeniu jeden z przykladow:

tworzysz Oportunities (konkretna sprzedaz) z ktora laczysz firme dla ktorej swiadczysz usluge, a nastepnie podpinasz inne firmy (account), osoby (contact) jako podwykonawcow.

Do oportunities przydzielasz Project (projekt), ktory mozesz podzielic na Project task (etapy projektu).
    Do poszczegolnych etapow mozesz przydzielac rozne zasoby (do oportunities rowniez), jak np. osob, firmy uczestniczace (account, contact), dokumenty (documents), czy elementarne czynnosci jak np. telefony, spotkania, wysylana poczta, elementarne zadania itp.

System ma budowe modulowa, a poszczegolne modulu maja ze soba roznego rodzaju powiazania (jeden do jednego, jeden do wieli, wiele do wielu).

Najprostsze elementy to roznego rodzaju elementarne aktywnosci
    * Calendar
    * Emails
    * Calls
    * Meetings
    * Tasks
    * Notes,
    ktore mozna podpinac pod rozne moduly jak np. oportunities, account, contact, project, a te z kolei moduly wiazac w odpowiednim stopniu miedzy soba.

3dsigma is offline Member

Default Re: struktura projektu

Quote Originally Posted by wygodad View Post
    w duzym uproszczeniu jeden z przykladow:

tworzysz Oportunities (konkretna sprzedaz) z ktora laczysz firme dla ktorej swiadczysz usluge, a nastepnie podpinasz inne firmy (account), osoby (contact) jako podwykonawcow.

Do oportunities przydzielasz Project (projekt), ktory mozesz podzielic na Project task (etapy projektu).
    Do poszczegolnych etapow mozesz przydzielac rozne zasoby (do oportunities rowniez), jak np. osob, firmy uczestniczace (account, contact), dokumenty (documents), czy elementarne czynnosci jak np. telefony, spotkania, wysylana poczta, elementarne zadania itp.

System ma budowe modulowa, a poszczegolne modulu maja ze soba roznego rodzaju powiazania (jeden do jednego, jeden do wieli, wiele do wielu).

Najprostsze elementy to roznego rodzaju elementarne aktywnosci
    * Calendar
    * Emails
    * Calls
    * Meetings
    * Tasks
    * Notes,
    ktore mozna podpinac pod rozne moduly jak np. oportunities, account, contact, project, a te z kolei moduly wiazac w odpowiednim stopniu miedzy soba.

super... widzę że ma ogromne możliwości, których do tej pory nie znałem. Czy znasz jakiegoś tuturiala z zrozumieniem konkretnych zasad powiązania modułów z sobą ? Będe teraz eksperymentował przy tworzeniu schematu "usługi projektowej" z różnymi podetapami, a zastanawia mnie jak można usprawnić swoją pracę przy użyciu w/w modułów, nie rozumię do końca zasady współpracy tych modułów i wpływ na pozostałe funkcje całego crm.

Wybacz za moją kiepską wiedzę ale szukam ciągle dobrego podręcznika do tego crm-u ... i nic.

krzysiek is offline Sugar Community Member

Default Re: struktura projektu

Quote Originally Posted by 3dsigma View Post
    Wybacz za moją kiepską wiedzę ale szukam ciągle dobrego podręcznika do tego crm-u ... i nic.
    Bo nie ma
    Jest jeno angielska wersja.
    Jeżeli chodzi Ci o projekty w szczególności, to podpowiem Ci jeszcze, że w pełnej wersji masz możliwość całkiem unikalną - mianowicie współpracę z MS Project. Możesz tworzyć projekty i rozpisywać je na roboczogodziny (ustalając w ten sposób kto ma być zaangażowany w projekt). Możesz też czasowo wyłączać z projektu pewne osoby (urlopy). Możesz zarządzać hierarchią projektu (kamienie milowe). Z moich informacji wynika, że współpracy z Projectem nie ma żaden inny produkt tego typu (poza oczywiście produktem jedynie słusznej firmy )
    Zabawa z Sugarem jest mega przyjemnością.

Pozdrawiam
    krzysiek
    Polski pakiet językowy -- >> http://www.sugarforge.org/projects/ufplp

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)